Somriga Petit Choux-bakelser med smak av rabarber och vaniljgrädde. Receptet på dessa Choux au Craquelin är ett lite mer komplicerat men jag garanterar att du kommer vara nöjd när du är klar!
(0)
Petit choux
Mördeg
Gräddtopp
Vaniljkokota rabarber
Vaniljkokta rabarber
1. Hacka rabarberna.
2. Rör samman rabarberna och övriga ingredienser i en kastrull.
3. Koka tills rabarberna mjuknat och tjocknat.
4. Sila av ca 1 dl saft från rabarberna.
5. Värm upp den avsilade saften och rör ner 1/2 gelatinblad tills den smält samman i saften. Låt den inte stelna (du kan låta stå kvar på avstängd platta).
6. Låt resten av de vaniljkokta rabarberna kallna.
Mördeg
Sätt ugnen på 170 grader.
1. Lägg alla ingredienser, utom ägget, i en matberedare och mixa tills det går ihop till en smulig deg.
2. Rör samman vatten och ägg tillsammans med en skvätt pastafärg. Tillsätt sedan lite i taget i mjölblandningen tills den går ihop. Överarbeta inte degen utan stoppa just när degen gått ihop.
3. Knåda gärna ihop det sista för hand och platta ut till ca 2 cm, plasta in och låt degen vila i kylen i ca 1 h.
Gör samtidigt smeten till Petit Choux
Petit choux
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Häll alla ingredienser förutom vetemjöl och ägg i en kastrull. Koka upp.
2. Blanda i vetemjöl och “rosta” smeten lite i kastrullen ett par minuter. När degen släpper från kanterna och går ihop sig tar du bort kastrullen från värmen. Låt stå ett par minuter tills degen svalnat något.
3. Blanda därefter i ett ägg i taget, låt degen gå ihop innan du tillsätter nästa ägg. När degen är jämnt blandad lägger du över degen i en spritspåse.
4. Spritsa ut degen i önskad storlek på plåt med bakplåtspapper. Jag spritsade dessa i ringar så att de nästan ser ut som en bagel. Tänk på att de växer en aning.
5. Kavla nu ut mördegen ca 2 mm tjock. Stansa ut så att mördegen passar över petit chouxen.
4. Grädda i ca 20-30 minuter beroende på vilken storlek du gör dem. De ska svälla och mördegen ska krackelerar en aning.
5. Ta ut och låt svalna helt.
Montering
1. Vispa upp grädden med vaniljsocker till mjuka men fasta toppar.
2. Vispa upp färskosten med florsocker i en ny bunke. Smält försiktigt vit choklad i mikron och vispa ner i färskosten.
3. Rör ner hälften av grädden i färskosten Sätt i en spritspåse med rund tyll.
4. Rör ned lite i taget av de kokta rabarberna i den andra hälften av grädden. Du kommer inte behöva all rabarber. Sätt över i en sritspåse – gärna med en injektionstyll.
5. Sätt även rabarbersaften från kastrullen i en spritspåse.
6. Öppna toppen försiktigt på Petit Chouxen. Spritsa in rabarbergrädden tills allt tomrum är fyllt.
7. Spritsa därefter en gräddtopp och gör en grop med en tesked och spritsa rabarbersaften så att den fyller gropen. Gör på samma sätt på alla Petit Choux.
8. Färdiga att serveras!