Tips

Har du någon gång undrat hur den där ... blev till? Här samlar jag lite tips och trix som kan vara bra och kul att känna till!

Cake Pops/Dammsugare

Cake Pops/Dammsugare

Råkar du ha ett bakverk över? Varför inte göra dammsugare! Det brukar vara uppskattat och också lite roligt att göra dammsugare på exempelvis morotskaka eller något annat. Eftersom du kan tillsätta i princip vad som helst i din dammsugarsmet kan du styra receptet precis hur du vill. Jag brukar använda Mariekex för att fylla ut med kaksmulor. Det är väldigt enkelt och det skapar ett helt nytt liv för bakverket!

Temperera choklad

Temperera choklad

Temperera choklad
Att temperera choklad är en konst i sig och det kräver noga hantering av chokladens temperaturer. Tekniken bakom handlar om att få kakaosmöret att kristallisera sig genom att värma chokladen till rätt temperatur i tre olika faser. Det är viktigt att chokladen är av så hög kvalitet som möjligt och de olika chokladerna har lite egna temperaturer för att lyckas med tempereringen. Mitt bästa tips är att använda chokladknappar, ett vattenbad med en värmetålig skål och sedan i lugn och ro värma upp chokladen till rätt temperatur. Om vattnet stormkokar finns det risk att vattenångor letar sig ned i chokladen och tempereringen förstörs. När chokladen har nått rätt temperatur kan du använda en stenplatta för att kontrollerat kyla ned chokladen.

Mjölkchoklad – värm chokladen till 45 °C. Kyl den sedan till 26 °C och värm därefter upp chokladen till 30 °C arbetstemperatur.
Mörk choklad – värm chokladen till 49 °C. Kyl den sedan till 27 °C och värm därefter upp chokladen till 31 °C arbetstemperatur.
Vit choklad – värm chokladen till 40 °C. Kyl den sedan till 25 °C och värm därefter upp chokladen till 28 °C arbetstemperatur.

Göra maräng

Göra maräng

Det finns tre olika typer av maräng där alla har lite olika teknik och användningsområde. Fransk maräng (kallvispad) blir torr, krispig och knäckig. Italiensk maräng (sockerlagsbaserad) blir len, slät och glansig i ytan. Konsistensen varierar beroende på hur den bakas. Schweizisk maräng (varmvispad) blir len och fin och utan sockerkristaller. Den blir knäckig utanpå och seg i mitten.

Tårtbottnar i frysen

Tårtbottnar i frysen

Det går jättebra att baka tårtbottnar i förväg och frysa in. Först behöver dock dina bottnar svalna helt och hållet innan du packar in dem i plastfolie och fryser in. Detta för att undvika att kondens bildas. Att frysa in tårtbottnarna gör skapandet av tårtan inför kalaset eller festen mycket enklare och inte lika stressigt! Det är också enklare att arbeta med dekoration och frosting om tårtbotten är sval.

Följ mig på instagram @ameliabakar.se
@ameliabakar.se
Nyhetsbrev
CookiesCookieinställningar

Copyright © 2024 Amelia Bakar. All rights reserved