Lyxiga moussebomber med kristalliserad choklad

120 min
Lätt
-

I samarbete med www.lyckasmedmat.se så har jag tagit fram ett recept på den perfekta desserten utifrån deras produkter! En maffig moussebomb med jordgubb och choklad, täckt med en mirror glaze! Dekorerade med ätbart bladguld och frystorkade jordgubbar! Dessa är gjorda av chokladmousse och jordgubbsmousse, täckta med chokladglaze och garnerade med krispig kristalliserad choklad med smak av kaffe, samt frystorkade jordgubbar. Alla dessa produkter finns hos www.lyckasmedmat.se samt den smidiga silikonformen som ger dom perfekta och snygga halvkloten!

Lyxiga moussebomber med kristalliserad choklad

(0)

Ingredienser

Chokladmousse

Jordgubbsmousse

Kristalliserad choklad

Garnering

Gör så här

Chokladmousse

1. Mät upp 50 g chokladmousse pulver och tillsätt 0,5 dl mjölk.

2. Vispa med elvisp på hög hastighet tills moussen tjocknat.

3. Klicka ut chokladmoussen i fyra av silikonformens gropar med hjälp av en sked (försök att se till så att du får mousse i alla skrymslen så att det inte blidas små lufthål, vilket kommer att synas när du sedan vänder ut halvkloten)

4. Använd sedan en patlett för att släta ut moussen så att de får en platt botten.

Du kan låta silikonformen stå framme medan du gör jordgubbsmoussen som du ska fylla de sista fyra hålen med.

Jordgubbsmousse

1. Blanda 30 g jordgubbspulver med ljummet vatten tills att pulvret löst upp sig.

2. I en bunke, vispa grädde till mjuka toppar.

3. Vänd därefter försiktigt ner jordgubbsblandingen med grädden och rör försiktgt tills allt är jämnt blandat.

4. Gör nu på samma vis som med chokladmoussen. Fyll dom fyra groparna som är tomma och stryk dom släta med en palett.

5. Ställ nu försiktigt in silikonformen i frysen och låt gärna stå där över natten eller i minst 4h, för att dom ska hinna stelna ordentligt. Detta på grund av att du ska kunna få ut moussen ur silikonformarna. Det kan vara bra att göra dessa i god tid innan serveringstillfället.

Kristalliserad choklad

1. I en kastrull koka socker och vatten på medelvärme tills en siraps liknande konsistens bildas eller når en temperatur på 130 grader.

2. Förbered samtidigt en värmetålig bunke med chokladknappar, frystorkade jordgubbar och hackade kaffebönor. Hacka kaffebönorn så att dom delas försiktigt, dom ska inte hackas till ett smul/små bitar. Man vill ha lite storlek på dom. Ta gärna en finmaskig sil och försök att inte få med de små smulorna som bildas av bönorna.

3. När sockerlagen nått 130 grader häller du den snabbt ner lagen i den värmetåliga bunken. Vispa därefter på en gång med elvisp på hög hastighet så att allt blir en massa. Fortsätt vispa, tillslut kommer chokladen att stelna och “choklad-smulor” bildas. Låt stelna helt.

Montering

1.När moussen fått stelna tar du silikonformen från frysen. Vänd upp och ner på en bricka. Tyck försiktigt ut halvkloten.

2. Para ihop choklad- och jordgubbsmoussen så att de bilar en rund och slät boll.

3. Lägg kloten på en äggkopp eller annat likande där dom kan ligga stabilt utan att ramla ner. Ställ gärna dessa på ett galler med en skål under så att överflödig glaze kan rinna av. Tänk på att moussen kan smälta om de får stå ute förlänge i rumstempratur. Alternativt att du ställer dom kallt igen medan du förbereder glazen.

4. Häll ut chokladglazen i värmetålig skål och micra några sekunder i taget och rör om. Värm försiktig, glazen ska endast bli lite lösare och mer lätthanterlig. Så ta ut i från micron när du känner att den känns lätthanterlig. Jag tillsatte även en lite skvätt vatten för att få en ännu lösare konsistens.

5. Häll nu glazen med snabb stråle över alla fyra mousseklot. Du kan behöva jämna till lite med en slickepott då det är svårt att täcka hela kloten med strålen ovanifrån.

6. Låt därefter stå och droppa tills att överflöd av glaze runnit av. Se till så att inte moussen smälter, du kan ställa dom kallt och låta dom fortsätta droppa av där om du har möjlighet till det.

7. När du är nöjd med chokladtäcket är dom färdiga för garnering och servering!

8. Jag la ut kloten på mitten av en desserttallrik och strödde ut kristalliserad choklad på sidorna av kloten.

9. Jag dekorerade hälften av kloten med frystorkade jordgubbar och de andra två med ätbart guldpapper. När du är nöjd så det bara att avnjuta den fantastiskt god efterätt!

Du kanske också gillar...

Kladdkaka med Cookie Dough

90 min
Lätt
5
Kladdkaka med Cookie Dough

Pepparkaksbrownie med lingoncheesecake

120 min
Medel
-
Pepparkaksbrownie med lingoncheesecake

Red Velvet Cupcakes

120 min
Medel
-
Red Velvet Cupcakes

Påsk-Rocky Road

60 min
Lätt
-
Påsk-Rocky Road
Följ mig på instagram @ameliabakar.se
@ameliabakar.se
Nyhetsbrev
CookiesCookieinställningar

Copyright © 2025 Amelia Bakar. All rights reserved