Det bästa med överblivna kakor måste ju va att det går att ge dom ett nytt liv! Superenkelt att mixa ner dina bakverk och göra dammsugare av dom! Dessa blev väldigt goda, med en somrig smak av citron!
(0)
Citrondammsugre
Granering
Citrondammmsugare
1. Vispa upp smöret lite lätt och tillsätt florsocker, vaniljsocker. Riv skalet från två citroner och pressa saft från en.
2. Mixa sedan sockerkakan till smulorn. Tillsätt därefter smörblandningen i smulorna. Tillsätt lite i taget, då ser du hur mycket som behövs, ibland behövs inte allt.
3. Rör tills du känner att smeten känns tjock och stabil. Avsluta med arrak-arom eller annan punch essens. Gillar du och vill ha mer smak tillsätt någon skvätt extra, det går även att utesluta.
Har du en torrare kaka kan det bli att du inte behöver allt smör, men har du en kladdigare kaka och du inte får den att ta ihop så kan florsocker eller vetemjöl tillsättas tills du är nöjd med smeten.
4. Ställa in bunken i kylskåpet, ca 1h. Det är viktigt att se så att den stelnar och inte är för mjuk och den kommer bli lättare att rulla om den kyls lite innan.
5. Ta ut smeten från kylskåpet och rulla till långa korvar och lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylen igen medan du börjar med marsipanen.
Garnering
1. Kavla ut marsipanen. Vill du ha en gul marsipan så tillsätter du gul karamellfärg innan du börjar kavla. När du tillsätter färg i marsipan kan det vara bra att även knåda in lite florsocker.
Tips, använda majsstärkelse eller potatismjöl när du kavlar och jobbar med marsipan.
2. Klä rullarna med marsipanen så att de täcker hela rullen. Dela i ca 5 cm långa rullar. Det brukar kunna bli lite pussligt. Antigen klär du dom en och en eller så klär du en lång rulle och sedan skär upp i 5 cm bitar.
3. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa båda ändarna på rullarna en efter en i chokladen.
4. Lägg rullarna på bakplåtspapper och låt stelna, ställ gärna in dammsugarna i kylskåtet.
5. När dammsugarna stelnat är det bara att ta ut dom och lägga på ett fat och servera!