Här har du ett fantastiskt recept på Toffifee-bakelser! Små kolakaks-skålar med kolafyllning, hasselnötsgömma och ett chokladlock däröver!! Hur gott? Gillar du de små Toffifee som du kan hitta i affären så kommer du helt klart gilla detta bakverk!
(0)
Kolakex-skålar
Kolafyllning
Chokladtopp
Botten
Till detta recept behöver du 2x6st silikonformar med halvklot.
1. Ta ut smöret i tid så att det blir rumsvarmt.
2. Rör samman smör, socker och sirapen.
3. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver, rör degen försiktigt jämn.
4. Tryck smeten i dina silikonformar. Tryck ett jämnt lager i formarna, det ska inte vara något över flödigt över kanten. Försök göra så precisa snygga kanter som går. Det går att ta en kniv och försiktigt snygga till kanterna.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 15 min.
6. Degen kommer sjunk ner och bli lite “tjockare”, när du tar ut silikonformarna tar du snabbt en sked eller med fingrarna och trycker upp degen mot kanten och formar dom som du önskar.
7. Ta fram en bricka eller ett bakplåtspapper på en arbetsbänk och vänd silikonformarna upp och ner och kolla så att “kupolerna” har en slät botten(så att dom kan stå stadigt sedan när vi vänder på dom) är dom rund upptill så kan du försöka platta ner den alternativ att du tar en vass kniv och skär av en bit.
8. Låt sedan skålarna svalna och gör medan fyllningen.
Kolafyllning
1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.
2. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!
3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp här. Fortsätt tills allt smör är i och smält.
4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
5. Tillsätt saltet.
6. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till.
7. Hacka medan nougaten i mindre bitar och lägg i en värmetålig bunke.
8. Ta grytan från värmen och häll över nougaten. Rör samman till en jämn sås, låt inte stelna utan häll såsen på en gång i skålarna.
9. Vänd nu upp dina kak-skålar. Häll fyllningen i varje och tryck ner en hasselnöt i kolasåsen i mitten på varje.
10. Låt nu skålarna svalna, ställ gärna in i frysen.
11. Medan smälter du choklad till att toppa dina skålar.
12. Smäl chokladen över ett vattennbad med lite rapsolja.
13. När chokladen är smält så tar du en sked och försiktigt täcker lite av kolan, lämna ett litet mellanrum till kanten så att man fortfarande ser kola fyllningen lite
14. När du är klar med alla 12 skålar så låter du chokladen svalna sedan är dom redo att avnjutas!!