Päronblommande paj

90 min
Medel
5

Päronblommande paj! En rustik paj gjord på mördegsbotten, paranötsfyllning, kola, syltade päron och päronmarmelad. Somrig och superhärlig paj!

(0)

Ingredienser

Mandeltartlett

Paranötsfyllning

Kolafyllning

Glaserade päron



Montering

Gör så här

Mandeltartlett
1. Lägg alla ingredienser, utom ägget, i en matberedare och mixa tills det går ihop till en smulig deg, tillsätt då ägget. Överarbeta inte degen utan stoppa just när degen gått ihop.

2. Knåda ihop det sista för hand och platta ut till ca 2 cm, plasta in och låt degen vila i kylen i ca 1 h.

3. Kavla ut degen och stansa ut botten med hjälp av din tårtring, 20 cm.

4. Skär ut en remsa som är ungefär lika bred som din pajring är hög och klä kanten på pajringen med remsan. Tryck kanten jämn med hjälp av fingrarna. Skär av överflödig deg med en kniv. Nagga botten med en gaffel.

5. Ställ in formen i frysen i ca 15-30 minuter.

6. Samla ihop mördegen som blev kvar och knåda till en boll och lägg i kylskåpet till senare moment.

Gör under tiden fyllningarna.


Paranötsfyllning

1. Mixa paranötter med florsocker och äggvita till en massa.

2. Tillsätt resterande ingredienser till fyllningen förutom nötterna. Mixa slät.

3. Hacka paranötterna och rör ner med slickepott.

4. lägg över fyllningen i en spritspåse.

5. Sätt ugnen på 170 grader och ta ut pajskalet från frysen.

6. Spritsa ett jämnt lager i botten på pajskalet. ca 1 cm högt.

7. Grädda i ca 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.

8. Låt svalna.

Börja med kolafyllningen.


Kolafyllningen

1. Värm socker i en tjockbottnad kastrull på låg värme.

2. När sockret smält och blivit gyllenbrunt tar du kastrullen från plattan och rör ner det rumsvarma smöret.

3. När smöret smält samman ställer du tillbaka kastrullen på plattan och häller ner grädden i en tunn stråle under omrörning.

4. När allt är kombinerat kokar du upp kolasåsen och låter den koka några minuter.

5. Tillsätt flingsalt och låt svalna helt.


Glaserade päron

1. Skala och hacka päronen.
2. Värm päronen tillsammans med de övriga ingredienserna.
3. Koka tills päronen mjuknat.
4. Sila av päronen, och spara saften i en ny kastrull som du kommer behöva till nästa moment.


Päronmarmelad

1. Skala och hacka päronen. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut alla frön och lägg vaniljfröna, stången och de hackade päronen i kastrullen med den överblivna saften från de glaserade päronen.
2. Tillsätt citronsaft och syltsocker i kastrullen och koka upp.

3. Koka marmeladen tills den tjocknar. Detta kan ta ca 10-15 min.

4. Ta upp päronbitarna från marmeladen och mixa dem släta.

5. Lägg därefter tillbaka dem i kastrullen och rör samman.

6. Ta upp vaniljstången och låt marmeladen svalna.


Montering

1. Ta mördgen från kylskåpet och kavla ut.

2. Gör tre remsor. som sedan ska läggas över pajen som dekor.

3. Stansa ut blommor och fäst dem med hjälp av ägg på mördegsremsorrna. När du är nöjd ställ försiktigt in i frysen.

4. Spritsa eller häll försiktigt ett tunt lager med kolasås över paranötsfyllningen på pajskalet. Tryck ner dom glaserade päronen i kolasåsen.

5. Ställ gärna pajen kallt om du har tid så att kolasåsen hinner stelna.

6. Spritsa päronmarmeladen ovanpå kolasåsen.

7. Lägg nu de tre remsorna med blommor ovanpå pajen.

8. Grädda i ugnen ca 10 min eller tills mördegen på toppen är genomgräddade och fått fin färg.

9. Ta ut pajen och avsluta med att pensla hela pajen men uppvispad äggula och grädde.

Klar!

Spara
Dela
Skriv ut

Du kanske också gillar...

Följ mig på instagram @ameliabakar.se
@ameliabakar.se
Nyhetsbrev
CookiesCookieinställningar

Copyright © 2022 Amelia Bakar. All rights reserved