Kladdkaks-bomber

90 min
Svår
-

Kladdkaka som du aldrig sett den förut! En rolig twist där kladdkakan är formad som ett halvklot med ett överdrag av kolasnittar och en magisk chokladtryffel! Det är alltid roligt att göra en twist på klassiska bakverk. Denna ljusa kladdkaka står sig på egen hand men med tryffel och kolasås blir den oemotståndlig.

Kladdkaks-bomber

(0)

Ingredienser

Kladdkaka

Kupoler

Tryffel

Gör så här

Kladdkaka
1. Till detta recept behöver du 2×6 st silikonformar med halvklot.

2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.

3. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke, vispa inte utan rör bara ihop till en jämn smet med en slickepott. Överarbeta inte, avsluta när smeten är jämn.

4. Häll upp kladdkakan i silikonformarna. Det blir ca 12 stycken. Fyll bara upp ungefär hälften av halvkloten så att de sen ska passa med fyllningen.

5. Grädda nu kladdkakan i mitten av ugnen i ca 13-18 minuter. Den ska känns rätt fast i kanterna men mjuk i mitten.

6. Låt kladdkakan svalna helt. Låt den gärna vila över natten och gör snittdegen dagen efter för du kommer att behöva formarna om du inte har dubbel upplaga av dem. Det är också viktigt att kladdkakan stelnat helt och går enkelt att ta ut. Du kan lägga in dem i frysen också om du vill påskynda processen.

Kupoltäcket
1. Ta ut smöret i tid så att det blir rumsvarmt.

2. Rör samman smör, socker och sirapen.

3. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör degen jämn.

4. Tryck smeten i dina silikonformar. Samma storlek som du använda till kladdkakorna. Tryck ett jämnt lager i formarna, det ska inte vara något överflödigt över kanten. Då blir den degen mer gräddad och bränns lätt.

5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14 min.

6. Degen kommer att sjunka ner en aning, när du tar ut silikonformarna tar du snabbt en sked eller med fingrarna och trycker upp degen mot kanten.

7. Medan degen fortfarande är varm lägger du i kladdkakshalvorna i/på den varma degen. Har du tur passar kladdkakan i formen. Jag fick skära bort kanterna på min så att den skulle passa. Det är bara botten på kladdkakan som ska vara framme. Gör samma på allihopa.

8. När du har parat ihop alla kladdkakshalvor med deghalvorna sätter du in silikonformarna en gång till, för att kladdkakan ska smälta in i botten.

9. Grädda ytterligare några minuter tills du ser att kladdkakan börjar smälta samman. Detta tog ca 5-10min.

10. Ta ut formarna och låt svalna helt. Den här efterrätten går att förbereda flera dagar i förväg, de håller sig superbra i kylskåp och blir det blir egentligen inget slitage på dem. Du kan gärna låta dem vara kvar i silikonformarna om möjligt.


Tryffel

1. Hacka chokladen fint.

2. Värm grädden utan att koka, häll den över chokladen.

3. När chokladen smält samman med grädden tillsätter du det rumsvarma smöret och rör till en jämn chokladsmet.

4. Låt svalna något innan du ska spritsa.

5. Tryck ut kladdkakshalvorna med “täcket” och lägg på ett fat.

6. Spritsa en fin cirkel runt om toppen på halvkloten.

7. Ta nu och lägg en klick karmeliseradmjölk eller annan kolasås försiktigt i mitten av den spritsade tryffeln. Toppa med flingsalt.

Du kanske också gillar...

Kladdkaksbomber

2 h
Svår
-
Kladdkaksbomber

Mangomousse-bakelser

2 h
Svår
5
Mangomousse-bakelser

Maltersers-paj

1.5 h
Lätt
-
Maltersers-paj

Havrekladdkaka med kaffe

60 min
Medel
5
Havrekladdkaka med kaffe
Följ mig på instagram @ameliabakar.se
@ameliabakar.se
Nyhetsbrev
CookiesCookieinställningar

Copyright © 2022 Amelia Bakar. All rights reserved